In the following link you can find the message of greetings published in the newsportal of KKE in greek:

 https://www.902.gr/eidisi/politiki/263063/hairetistirio-minyma-toy-akel

 

ΜΗΝΥΜΑ Κ.Ε. ΑΚΕΛ ΠΡΟΣ ΤΟ 21ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ

Mε την ευκαιρία του 21ου Συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ απευθύνει συντροφικούς χαιρετισμούς στην ηγεσία, στους σύνεδρους και στα μέλη και στελέχη του κόμματος σας. Ευχόμαστε κάθε επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου οι αποφάσεις του οποίου θα καθοδηγήσουν τους δύσκολους και καθοριστικούς αγώνες που βρίσκονται μπροστά στο Κόμμα και τους εργαζόμενους στην Ελλάδα.

Το Συνέδριο σας λαμβάνει χώρα σε συνθήκες δύσκολες και  πρωτόγνωρες που εντάθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας του Covid-19.  Συνθήκες που επιδείνωσαν τις ήδη απορρυθμισμένες εργασιακές σχέσεις και τη δεινή κοινωνικο-οικονομική  κατάσταση για τις λαϊκές μάζες ως συνέπεια των πολιτικών λιτότητας. Οι τραγικές συνέπειες των περικοπών στα συστήματα υγείας, η επιδίωξη αποκόμισης κερδών στη διάρκεια της πανδημίας καθώς και η θέσπιση μέτρων στη βάση ιδιοτελών συμφερόντων αναδεικνύουν την αρχή πως στον καπιταλισμό ο άνθρωπος δεν βρίσκεται στο επίκεντρο. Αναδεικνύεται επίσης η μέγιστη αξία του κοινωνικού κράτους, των κοινωνικά προσανατολισμένων συστημάτων υγείας, της προληπτικής ιατρικής και της διεθνούς αλληλεγγύης. Το λαμπρό παράδειγμα της σοσιαλιστικής Κούβας έδειξε την ανωτερότητα του συστήματος ως προς την προστασία της υγείας του λαού αλλά και της έμπρακτης διεθνούς αλληλεγγύης.

Η πανδημία έφερε στο προσκήνιο και τάσεις αυταρχισμού και ανελευθερίας, καθώς σε πλείστες χώρες βρεθήκαμε αντιμέτωποι με περιοριστικά μέτρα που έφταναν μέχρι την παραβίαση πολιτικών και δημοκρατικών ελευθεριών. Ταυτόχρονα η άνοδος της ακροδεξιάς επισείει σοβαρότατους κινδύνους για τη δημοκρατία και απαιτεί τη δημιουργία αντιστάσεων κυρίως στους νέους καθώς επίσης και κτίσιμο πλατειών μετώπων από όσους συνειδητοποιούν την κρισιμότητα του θέματος.

Ενώ οι κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις για την ανθρωπότητα πολλαπλασιάστηκαν, την ίδια στιγμή εντείνονται οι στρατιωτικοί ανταγωνισμοί σε διάφορα μέρη του πλανήτη μας όπου μετά την αποικιοκρατία, την καταλήστευση του πλούτου χωρών, τις γενοκτονίες, τις εξωτερικές παρεμβάσεις και τις στρατιωτικές επεμβάσεις, οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις επιστρέφουν αξιοποιώντας κάθε μέσο που τους δίνουν οι σύγχρονες συνθήκες για το στρατιωτικό και πολιτικό έλεγχο άλλων χωρών. Οι λαοί στη δική μας περιοχή, της νοτιοανατολικής Μεσογείου και Μέσης Ανατολής, πληρώνουν βαρύ τίμημα αυτών των σχεδιασμών μέρος των οποίων είναι και ο έλεγχος των ενεργειακών πηγών και διαδρόμων μεταφοράς. Ο λαός της Παλαιστίνης συνεχίζει να είναι θύμα της κατοχής και επεκτατισμού του Ισραήλ, των κατάφωρων παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου και τους διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.

Την ίδια στιγμή οι λαοί της Συρίας, της Λιβύης και της Υεμένης υποφέρουν στα ερείπια των πολέμων που προκάλεσαν οι ιμπεριαλιστικές και περιφερειακές επεμβάσεις. Επεμβάσεις με άμεσες ευθύνες και ευρωπαϊκών χωρών οι οποίες από την άλλη αρνούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους ως προς το ανθρώπινο δράμα που προκαλείται για το οποίο στον ένα ή τον άλλο βαθμό είναι συνυπεύθυνες, όπως οι ροές των προσφύγων προς τις ευρωπαϊκές ακτές.

Στην Κύπρο σαράντα εφτά χρόνια μετά την εφαρμογή του ΝΑΤΟϊκού δίδυμου εγκλήματος, του  φασιστικού πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής, την κατοχή και τον εποικισμό, αντιμετωπίζουμε ενέργειες και πρόκληση τετελεσμένων επί του εδάφους τα οποία αυξάνουν τον κίνδυνο οριστικοποίησης της διχοτόμησης της χώρας μας. Το πρόσφατο άνοιγμα μέρους της κλειστής πόλης της Αμμοχώστου, κατά παράβαση των σχετικών αποφάσεων του ΣΑ του ΟΗΕ, καθώς και η παρουσίαση για πρώτη φορά στο τραπέζι των συνομιλιών  της θέσης για λύση δύο κρατών από την Τουρκία και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ έρχονται να περιπλέξουν τις δυνατότητες επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος. Επιπρόσθετα, ως αποτέλεσμα του διαπραγματευτικού κενού άρχισαν να παρεισφρύουν στο Κυπριακό «νέες ιδέες» από διάφορες άλλες χώρες οι οποίες συνιστούν απομάκρυνση από τη συμφωνημένη βάση λύσης και ανοίγουν δρόμο για λύσεις εκτός του πλαισίου του ΟΗΕ.

To ΑΚΕΛ συνεχίζει να παλεύει για απελευθέρωση και επανένωση του λαού και της χώρας μας. Ο δρόμος για την επίτευξη του στόχου για μας παραμένει το διεθνές δίκαιο και η βάση με την οποία οι δύο κοινότητες έχουν δεσμευτεί ενώπιων της διεθνούς κοινότητας να επιλύσουν το Κυπριακό από το 1977: η λύση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας που οδηγεί σε ενωμένο Κράτος, συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια, μία διεθνή προσωπικότητα και με πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά Ψηφίσματα του ΟΗΕ. Λύση που θα μας απαλλάσσει από τις εγγυήσεις και το δικαίωμα επέμβασης στα εσωτερικά μας από τρίτες χώρες. Είναι η ίδια βάση στην οποία οι εργαζόμενοι του τόπου, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, αγωνίζονται εδώ και δεκαετίες, κόντρα στον εδραιωμένο εθνικισμό και σωβινισμό που χάραξε διαχρονικά η ντόπια αντίδραση με τις ευλογίες των αποικιοκρατών. Μόνο η ειρηνική απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας στη συμφωνημένη βάση του Κυπριακού μπορεί να εγγυηθεί την ειρήνη και την ασφάλεια του λαού μας.

Εκτιμούμε και σεβόμαστε την ιστορία και τους ηρωικούς αγώνες του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας ενάντια στο φασισμό και τις δικτατορίες, για την απελευθέρωση της χώρας σας από την ξένη κατοχή, την καθημερινή σας πάλη για τα δίκαια και δικαιώματα των εργαζομένων και του ελληνικού λαού, την αντιιμπεριαλιστική δράση και τη διεθνιστική σας αλληλεγγύη. 

Τα δύο Κόμματα μας ενώνουν συντροφικές σχέσεις δεκαετιών, που είναι βασισμένες στον αλληλοσεβασμό, τη μη επέμβαση και στην κοινή πεποίθηση για την ανάγκη ενότητας δράσης των κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων σε διάφορα επίπεδα. Κατ’ επέκταση θεωρούμε πως σε αυτό το πλαίσιο, τα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα έχουμε μπροστά μας το καθήκον να ενισχύσουμε την κοινή μας δράση βασιζόμενοι στους κοινούς στόχους, στη βάση της διεθνούς αλληλεγγύης, με πλήρη σεβασμό στις διαφορετικές προσεγγίσεις και τοποθετήσεις σε διάφορα θέματα. Θεωρούμε πως κυρίαρχο καθήκον που μας ενώνει είναι ο αγώνας για την ειρήνη, ενάντια στους πολέμους και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, και την προστασία της ζωής στον πλανήτη.

Ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο 21ο Συνέδριο του ΚΚΕ, το οποίο ευχόμαστε να γίνει ορόσημο επίτευξης των πολιτικών σας στόχων για τα δίκαια των εργαζομένων και του ελληνικού λαού.

 

Συντροφικά,

Η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ

17 Ιουνίου 2021